Paul Pleijsier - Gitarist

Tip: vind de perfecte gitaar

“De perfecte gitaar bestaat niet”, hoor je vaak zeggen. Ik irriteer mij altijd aan die uitspraak. Het heeft iets betweterigs. Ik denk dan ‘hoe weet je dat? Heb je alle gitaren gezien?

Het heeft ook iets ingekakts, iets ongemotiveerds, iets slaps, iets ongeïnteresseerds. Alsof je met dit motto wil zeggen dat je lui bent en de zoektocht hebt opgegeven. Ook heeft het iets vrijpostigs: ongevraagd filosofische stellingen poneren, die ook nog eens niet veel om het lijf hebben.

jeffrey elliot
Jeffrey Elliott

Het zal duidelijk zijn, wat mij betreft bestaat de perfecte gitaar. Je moet ‘em wel zoeken natuurlijk. ‘Zoekt en gij zult vinden’, zegt Jezus (want die was het). En al heb je nog niets gevonden, je bent in ieder geval goed bezig.

Wat is dat, de perfecte gitaar? Is dat één mythisch instrument dat IEDERS favoriete gitaar is? Nee lijkt me, alleen al vanwege het feit dat de één liever elektrisch speelt en de ander liever acoustisch. Laten we snel vaststellen dat de perfecte gitaar iets persoonlijks is.

Bruce Sexauer
Bruce Sexauer

“De perfecte gitaar bestaat niet”. De uitspraak heeft iets betuttelends, hij bepaalt voor ons allen iets, dat ieder voor zichzelf moet bepalen. Met enige goede wil kan de uitspraak opgevat worden als een reflectie op de menselijke natuur, van de strekking ‘niemand is ooit tevreden’. Maar is dat wel waar? Zijn wij zo’n stelletje miserabelen? De uitspraak heeft iets negatiefs, iets sarcastisch.

Hij heeft ook iets hautains, iets makkelijks, als hij gebezigd wordt door een verkoper. Nee, wat u wilt hebben wij niet. Maar dat ligt niet aan ons assortiment, dat ligt aan de menselijke natuur, oftewel aan u!

De perfecte gitaar dus. Dat is een gitaar die perfect ontworpen is, met alle aandacht voor klank, ergonomie, intonatie en schoonheid die JIJ je wenst, en die daarboven ook nog eens op een ondefinieerbare manier heel goed gelukt is, in die zin dat er een speciale klank in zit die jou toevallig enorm bevalt.


Laurent Brondel (Dream Guitars)

Een heel goed klinkende gitaar beloont je voor elke noot die je speelt. Je wordt verrast, omdat ‘ie steeds net iets meer geeft dan je verwacht had. De perfecte gitaar geeft je de lust om te spelen zonder je te hoeven ergeren aan dingen die makkelijk verbeterd hadden kunnen worden. Want die zijn er niet.

Een perfecte gitaar mag best een paar slechte eigenschappen hebben. Er zal in de sfeer van de wolfstonen altijd wel iets aan de hand zijn. Als het manco maar camoufleerbaar is. Het gaat om hout, om natuurlijk materiaal, en zelfs al maak je ‘m van kunststof, dan is er weer een andere reden waarom de zaak niet 100% ausgeglichen zal zijn. Ik vind het onredelijk om daarom een gitaar het predikaat ‘perfect’ te ontzeggen.

C. F. Martin, Schoenberg specs
C. F. Martin, design: Eric Schoenberg

Hoe VIND je de perfecte gitaar? Bepaal eerst maar eens precies wat je wilt. Da’s al moeilijk genoeg. Zoom in op de kenmerken die jij essentieel vindt. Eerst maar eens de objectieve: halsvorm, string spacings, cutaway of niet, etc. Heb je die bepaald, dan ben je al heel ver. Kijk dan vooral niet meer naar instrumenten zónder die kenmerken. Is tijdverspilling, hoe leuk ook, want elk instrument heeft wel wát. Kijk alleen naar echte kandidaten. Ga er zo nodig voor op reis. En dan maar hopen dat je tegen dat goed gelukte exemplaar oploopt, met die speciale klankeigenschappen.

Het geven van commentaar is niet meer mogelijk.