Paul Pleijsier - Gitarist

BREAKING NEWS: Planet Waves NS Capo Lite

Stel je voor: heb je als Planet Waves met de NS-capo één van de beste capo-ontwerpen aller tijden in handen, laat je toch de bal vallen. Je bent niet in staat om dat ontwerp om te zetten in een eindproduct dat op alle gitaren past en heel blijft.

Broken capo

We kenden al de makkes van de gewone NS-capo (die ik alleen bezit in de versie voor klassieke gitaar), welke niet sluit bij heel dunne halzen, zoals die van vroeg-romantische gitaren. Daardoor is deze overigens zeer goede capo niet de no brainer-keuze die hij had kunnen zijn (ook hoor ik van twee gevallen waarbij kinderknuistjes de aandraaiknopjes hebben weten los te draaien van het schroefdraad)*.

Het probleem bij de NS Capo Lite is groter. De Lite is de goedkope NS-variant, niet gemaakt van “aircraft grade aluminum” maar van “high-strength molded ABS thermoplastic”, en bedoeld voor gitaren met “radiused fretboards”, oftewel met ‘gewelfde toets’ (cursieve tekst geciteerd van de Planet Waves website).

Van de ca. 10 steel-string gitaren waarop ik ‘m probeerde, sluit de NS Capo Lite op GEEN ENKELE hals, en al helemaal niet in de eerste posities. Het probleem zit ‘m in de schroef. Dit “patented micrometer adjustment mechanism” drukt in zijn uiterste stand het armpje niet ver genoeg dicht. En dan zit de capo te los op de hals.

Stel dat je nu op het vermaledijde idee komt om die capo TOCH te willen gebruiken, bijvoorbeeld omdat je geen andere bij de hand hebt. Tsja, dan leg je bijvoorbeeld een driedubbel gevouwen stukje dik papier tussen armpje en gitaarhals, om meer druk op de snaar te verkrijgen. En draait vervolgens de sluitschroef aan (you “dial in the exact tension needed for your guitar, strings and playing position”). Met je hoofd al helemaal bij het fraaie muziekstuk dat je zal laten opklinken hoor je opeens PATS. Dat is het geluid van een brekende capo, en het op de grond vallen van de brokstukken. Het “high-strength molded ABS thermoplastic” kan de “tension needed for your guitar”, oftewel de benodigde druk, HELEMAAL NIET AAN.

We zagen het al eerder bij de bevochtigers: Planet Waves experimenteert op kosten van de klant, en brengt onvoldoende ontwikkelde producten op de markt.

Broken Capo II

Ik heb best veel steel-strings, en de capo werkte bij geen van alle, zelfs niet bij een ’69 Martin met een niet bepaald dunne hals. Conclusie: de Planet Waves NS Capo Lite, met zijn “light weight, ease-of-use and superior functionality” funtioneert niet. Hij had in deze vorm niet op de markt gebracht mogen worden.

Ik zal eens een briefje sturen naar Planet Waves. Ik ben benieuwd naar het antwoord. Ik houd u op de hoogte.

PS: dan heb ik het nog niet gehad over de Planet Waves NS Dual Action Capo. Deze trigger-capo is eveneens ondeugdelijk. Bij mij brak ook hier een onderdeeltje, gemaakt van het materiaal dat we leerden kennen als “high-strength molded ABS thermoplastic”. Ik vermoed dat ik het standpunt van Planet Waves in deze kwestie kan raden: koopt allen de nieuwe, verbeterde Planet Waves Tri(ple) Action Capo!

*Ik heb mijn trouw functionerende exemplaar nog even gemaltraiteerd, maar ik kon dit euvel niet teweeg brengen – besteedt PW de productie uit aan diverse toeleveranciers, waardoor details niet immer identiek uitpakken…??

Het geven van commentaar is niet meer mogelijk.