Paul Pleijsier - Gitarist

Koninginnedagvondst: “Wij hebben een eendje”

Got it!

Gevonden op Koninginnedag (die dag waarop Nederland massaal z’n rommel lucht in de onrealistische hoop op verkoop): de 33 1/3 toeren single “Wij hebben een eendje”, een picture disc avant la lettre, ooit gratis verspreid als promotieplaatje van Citroën Nederland ten behoeve van de toenmalige multifunctionele vrijbuitersauto “2CV”, alias deusjevo, alias lelijke eend.

Thuis hadden wij dat plaatje. Ik zie het nog voor me, met dat gele eendje. Niet alleen dat, maar in mijn geestesoor bleef ik immer de snaterende klarinet-licks horen waarmee de diervriendelijke compositie was doorspekt.

eendschijf

Deze schijf was niet zomaar een slaapverwekkend reclameprodukt! Neen: tekst Annie M. G. Schmidt, muziek Paul Chr. van Westering, dan weet je genoeg. Dat duo was ook verantwoordelijk voor de alom bekende “Dikkertje Dap”-liedjes. Ken je die (in de originele uitvoering van de Leidse Sleuteltjes uiteraard) dan heb je de picture.

Het “Eendje” komt uit diezelfde scheppingsperiode, je hoort hetzelfde combo en dezelfde loopjes – alleen moesten de brave Leidenaartjes plaats maken voor een even keurig articulerend gezinnetje van pa, ma en 2,1 kind. Stukje commerciële Citroën-casting.

En wat nou zo mooi is, net als het produkt dat het plaatje propageerde, bleek ook het plaatje zélf van ongekend trendsettende proporties. Waarover later.

Ik vroeg het verkopende jochie langs neus en lippen: “wat kosten de singles?”
“O, u bedoelt die kleine plaatjes? 75 cent.”
“Ik heb alleen 80 cent”, respondeerde ik verongelijkt, na een blik op mijn kleingeld. “Is dat ook goed?”
Gelukkig, dat was ook goed.
Mooi, dit was een prijscategorie waar de moderne tweedehandswinkel nog een puntje aan kon zuigen!

Thuis direct gedraaid. Hij deed het. Spetterend in alle opzichten. En op de achterzijde stond hetzelfde lied in karaoke-versie. Avant la lettre, maar je ziet, toen ik klein was hadden we alles al, alleen heette het anders.

De karaoke-versie zet het o-zo muzikale arrangement in het zonnetje. Later zou dit idee worden opgepikt door Capitol Records USA, dat op de plaat Stack-O-Tracks diverse door Brian Wilson gearrangeerde Beach Boys-backing tracks (zonder de bekende vocals) aan het oor der wereld prijsgaf.

Die plaat dateert uit ’68 – “Wij hebben een eendje” predateert dat ruimschoots. Met welke marge weet ik niet, maar de flipside van het plaatje toont een lelijke eend zonder de later gemeengoed geworden achterzijruitjes.

En mocht u opmerken dat de openingsregel “Wij hebben een eendje” precies hetzelfde basloopje (en harmonieën) bevat als de openingsregel van de Beatles-hit “Penny Lane”, dan kunnen we duidelijk zijn: Paul Chr. van Westering (wie dat dan ook is) was eerder. “Wij hebben een eendje” is “Penny Lane” avant la lettre. Kwestie van ontstaansdatum.

McCartney reed toen overigens al Aston Martin.

Zo, hehe, na deze geslaagde 30 april kan die zoekopdracht bij de platenantiquair worden ingetrokken.



NASCHRIFT:

“Het lelijke eendje” blijkt onverwacht stevig in het collectieve geheugen gegrift, zie onderstaande links. En voor de erven Schmidt hoort deze van oorsprong commerciële schnabbel er blijkbaar gewoon bij: hij is opgenomen in de recent verschenen verzamelbundel “Zing mee met Annie M. G.” (Querido 2007). Tot mijn niet geringe verbazing wordt het eendje daarin toegeschreven aan ene “Henk van der Velde” (zal wel niet de solo-zeiler zijn). Op mijn originele collectors item-plaatje staat dus zoals gezegd “Paul Chr. van Westering” vermeld.
Querido hoe zit dat?

Onverwachte links:
Hoor hier het lied!
En zie de tekst van Annie M. G. Schmidt.
En het Wikipedia-artikel, dat er ook al is.
En, niet te geloven, een flash-clip van het hele liedje.

REACTIE VAN UITGEVERIJ QUERIDO, dd 12-7 2008:

… inderdaad, er is in onze verantwoording een fout geslopen. Henk van der Velde heeft veel liedjes van Schmidt op muziek gezet maar deze nou juist weer niet. Ik heb het aan onze bureauredactrice doorgegeven zodat het bij een eventuele herdruk aangepast kan worden.

Hartelijke groet,
Esther Floor
Uitgeefassistent Querido Kinderboek

Het geven van commentaar is niet meer mogelijk.